

Sportpaleis kiest voor vernieuwing en versterkt fanbeleving
02.04.2025
“Mensen komen niet meer naar een concert. Mensen komen naar een beleving.” Met die krachtige woorden trapte Jan Van Esbroeck, managing director bij be•at, vandaag een belangrijke aankondiging af op een plek die voor velen symbool staat voor onvergetelijke concerten en shows. Voor deze gelegenheid waren pers, partners en collega's uitgenodigd om vanop het podium in het Sportpaleis de onthulling van de nieuwe naam te volgen.
“Niet iedereen kan zeggen dat hij of zij hier al eens op het podium heeft gestaan. Maar kijk even goed rond. Beeld je in dat elke stoel gevuld is en het middenplein aan je voeten ligt. Meer dan 40.000 ogen. En ja, Regi, 40.000 handjes.” Het beeld zette meteen de toon. Het Sportpaleis is namelijk meer dan bakstenen. Het is een plek waar collectieve herinneringen ontstaan.
Jan haalde herinneringen op aan een concert van Depeche Mode, tien jaar geleden. “De hele zaal ging collectief uit zijn dak. 20.000 mensen, in trance. Dat was geen concert. Dat was pure verbondenheid”, herinnert hij zich levendig.
Het moment zorgde voor een aha-erlebnis, namelijk de fan staat centraal. Niet alleen op de avond zelf, maar vanaf het moment van ticketverkoop. “Het is onze verantwoordelijkheid om elke stap richting dat ene moment zo aangenaam, comfortabel en opwindend mogelijk te maken.”
Maar de uitdagingen zijn groot. “De lat wordt tegenwoordig niet telkens twee, maar tien centimeter hoger gelegd.” Met Lady Gaga’s wereldtournee die binnenkort halt houdt in Antwerpen – een van de slechts tien steden in Europa – wordt duidelijk hoe belangrijk het is om te blijven investeren.
“De fan verwacht terecht méér dan een goede show. Ook de omkadering moet top zijn”, licht Jan Van Esbroeck toe. "De huidige infrastructuur is charmant, maar verouderd. Onze backstage voldoet niet langer aan de verwachtingen van wereldsterren. En onze belevingswaarde hinkt achterop in vergelijking met de nieuwste Europese zalen.”
Toch heeft de zaal ook een troef, namelijk de unieke opstelling van het Sportpaleis. “Geen loges, geen reclame. Enkel fans rondom de artiest. Dat voel je, dat stuwt artiesten naar buitengewone prestaties.”
Om die ervaring te behouden én te verbeteren, is investeren noodzakelijk. “We doen dat zonder subsidies en zonder de zaalhuur verder op te drijven. Daarom zoeken we slimme manieren om bijkomende inkomsten te genereren – via een VIP aanbod, upgrades én de vermarkting van onze naam”, aldus Jan Van Esbroeck.
Ook het aantrekken van een naming right partner zoals AFAS Software past in dit kader. “Een huwelijk,” noemde Jan het. “Met een bijdrage die we verstandig zullen besteden. Zodat deze zaal, straks honderd jaar oud, nog altijd bruist van de energie.”
Na afloop van het officieel gedeelte werd bekendgemaakt dat het Sportpaleis vanaf 1 september 2025 de AFAS dome wordt.